Hamburgare Per Moberg
Ingredienser
4 port
• Hamburgaren
- •700 g Köttfärs - Nöt
- •1 krm Salt Fint
- •1 krm Svartpeppar Malen
- •2 msk Worcestersås
- •1 msk Olivolja
- •Tillbehör
- •200 g Cheddarost i Skivor
- •2 st Tomater
- •2 st Rödlök
- •50 g Saltgurka
- •0.4 st Isbergssallat
- •2 msk Senap Dijon
- •2 msk Tomatketchup
- •Hamburgerbröd
- •25 g Jäst Original Färsk
- •6 dl Vatten
- •1 tsk Salt Fint
- •13 dl Vetemjöl
- •Coleslaw
- •0.5 st Vitkål
- •70 g Morötter
- •1 st Rödlök
- •1 dl Creme Fraiche Naturell
- •0.5 dl Majonnäs
- •2 msk Vispgrädde
- •2 tsk Senap Dijon
- •1 tsk Strösocker
- •1 krm Salt Fint
- •1 krm Svartpeppar Malen
Gör så här:
Hamburgarna
Lägg köttfärsen i en bunke och tillsätt salt och peppar. Blanda i worcestersåsen eller konjaken och arbeta ihop till en smidig färs. Forma färsen till burgare med händerna. Pressa hårt så att de håller samman under grillningen
Gnid in burgarna med lite olja straxt innan du lägger dme på grillen. Grilla dem i 2-3 minuter på varje sida. De får gärna vara lite rosa inuti.
Lägg biffarna i hembakade hamburgerbröd och fyll dem med ost, tomater, lök, saltgurka och sallat. Bred på senap och eventuellt ketchup. Servera med coleslaw.
Bröden
Finfördela jästen i en bunke. Lös upp den i vatten och tillsätt saltet och mjölet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 2-3 minuter (för han dubbla tiden) eller tills den har satt sig. Degen ska vara kladdig. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar. Sätt på ugnen på 250 grader.
Dela degen och forma den till lagom stora bullar (knåda inte!). Lägg bullarna på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 10-15 minuter.
Pensla med vatten och grädda sedan bröden i 5 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150 grader (öppna ugnsluckan för att gå ner värmen snabbt) och grädda bröden ytterligare cirka 15 minuter. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
Coleslaw
Blanda alla ingredienser i en skål. Rör om väl. Låt coleslawen stå i kylen en stund innan sen ska ätas så att smakerna blandas ordentligt.